Гігієна в середні віки. Міф і реальність.

Гігієна в середні віки. Міф і реальність.


Автор — Владислав Кіорсак, студент 3-го курсу історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка


ВСТУП

         В шкільних підручниках, статтях, книгах, фільмах середньовіччя зображується як період абсолютною антисанітарії, брудні міста в яких люди  роками не мились. В даній статті ми спробуємо з’ясувати чи справді це було так.

         Справді в середньовіччі люди не хвилювались про власну гігієну так, як зараз, що було причиною численних хвороб та епідемій. Вулиці справді були переповнені горами сміття, а через забруднені водойми, воду часто заміняли алкогольними напоями. І щоб не робити наш текст великим ми проаналізуємо певні міфи і спробуємо їх спростувати.

T8C_H2HnawY Срібні прикраси в типовому скандинавському скарбі.


Міф № 1. Брудні варвари.

У християнських та мусульманських джерелах часто зустрічаємо негативну характеристику язичницьких племен, як брудних, безкультурних дикунів. Це зрозуміло, оскільки християни ніколи доброзичливо не ставились до язичників і описували їх не зовсім об’єктивно.

         Яскравим прикладом виступають скандинави. У скандинавських похованнях часто знаходимо кістяні гребені, при чому не тільки в жіночих похованнях. Така частота їх знахідок свідчить, що вони були популярними і серед звичайних верств населення. Матеріали археології подають нам ще багато цікавих скандинавських знахідок: пінцети, чистки для нігтів, тазики для миття.  Аналізуючи потертості на зубах, вчені висувають теорії, що скандинави користувались зубними щітками!!!

         Чистоплотність вікінгів доводять і писемні джерела. Часто згадується,що скандинави приймали ванну в гарячих джерелах, яких є багато в Ісландії. Англосаксонські джерела критикували скандинавів за те, що ті мились кожного тижня, порушуючи християнські заповіді. Згадується, що данці завдяки своїм звичкам митись по суботам, розчісувати волосся і часто змінювати одяг зваблювали знатних англійських заміжніх дам. Гігієна вікінгів показана також в сагах і зводах законів.

795_szcraoM


         Міф № 2.  Після занепаду Римської імперії терми зникають з Європи.

У великих західноєвропейських містах існувала велика кількість громадських лазень. З тогочасних джерел дізнаємось що в XIII ст. в Парижі існувало 29 лазень. Поджо Брачоллі, що в кінці XIII ст. відвідав Баден зазначає, що в місті було 30 розкішних лазень, а для простолюдинів було два басейни. Джерела XIV ст. свідчать, що в Відні було 29 лазень, у Вроцлаві — 12, Нюрнберзі – 9.

sF_6QQodCGk


         Міф № 3. Багаті міщани, будучи ревними католиками відмовлялись митись.

На відміну від міської бідноти, багаті мились вдома. Часто в підвалах свої маєтків влаштовувались сауни, а до води часто додавались ароматизовані трави і квіти. Про це свідчать залишки середньовічних маєтків. На фонтані одного з середньовічних французьких замків зберігся напис: «Потрібно мити руки, щоб бути чистим йдучи до столу».

S0si2DTjr8Q

 Кістяні гребені вікінгів з Бірки. Історичний музей в Стокгольмі.


Міф № 4. Більшість населення не милась по декілька років.

Більшість хронік були написані серед релігійного та особливо монашого середовища. Справді монахи, як глибоко релігійні люди? часто давали обітниці не митись роками. Часто згадують принцесу Ізабеллу яка не змінювала свою білизну протягом трьох років. Однак знову ж, такий випадок був швидше поодинокий і викликав резонанс серед тогочасних європейців. Не варто говорити про чисельні гравюри з зображенням процесу купання. Проте в середньовічних законниках згадуються крадіжки в лазнях. Якщо така стаття є в зводі законів, значить були часті прецеденти. В середньовічних містах справді не було водопроводів і каналізації, тому існувала професія водоноса, який за певну плату носив воду на замовлення міщан. Також згадується професія банщика. Ще одним аргументом є численні продажі мила, яке використовувалось для миття тіла і прання. Часто лазні і ванни розташовувались в середньовічних лікарнях, інколи в будинках для бездомних.

qT11yz6fBXk

Гребінь пінцет, зубочистка, та чистка для вух


З питань рекомендованої літератури до теми, а також з зауваженнями, пропозиціями чи запитаннями прошу звертатись на Vlad.Kiorsak@Gmail.com.

P.S. Далі буде!

З питань рекомендованої літератури,звертайтесь на

Vlad.Kiorsak@Gmail.com

або

Дмитро Димидюк

6 Comments Добавьте свой

  1. Олег:

    Лазень, пане Дмитре, а не «лазней»

    Нравится

    1. Спасибі, за зауваження)
      Текст був виправлений)

      Нравится

    2. П.С. З питаннями та пропозиціями щодо роботи товариства звертайтесь – https://vk.com/demetrius_1
      https://www.facebook.com/dymydyuk.da
      dymydyuk_da@ukr.net

      Стосовно співпраці теж)

      Нравится

  2. Ligia:

    «Лазень» — на жаль, не єдина помилка. Перед публікацією не завадило б давати вичитувати свої статті філологам, а то важко серйозно сприймати текст, де безжалісно нехтуються граматичні та орфографічні правила 😉

    Нравится

    1. Спасибі, за зауваження)
      Це наша помилка, як редакторів)
      Текст обов’язково буде перечитаним та відредагованим))
      Надіюся, що ці дрібні помилки не складуть у вашій уяві поганого враження про наше товариство =))

      П.С. З питаннями та пропозиціями щодо роботи товариства звертайтесь — https://vk.com/demetrius_1
      https://www.facebook.com/dymydyuk.da
      dymydyuk_da@ukr.net

      Стосовно співпраці теж)

      Нравится

Оставьте комментарий